Home / Wetgeving Blinderen Wat Is Toegestaan Bij Het Blinderen Van Je Autoruiten

Wetgeving blinderen: wat is toegestaan bij het blinderen van je autoruiten?

30.05.2023.

Wat is wettelijk toegestaan bij het blinderen van je autoruiten?

Je autoruiten laten blinderen heeft veel voordelen: schadelijke UV-stralen worden tegengehouden, je auto blijft koeler bij warm weer waardoor je ook nog eens energie bespaart, de pricacy wordt verhoogt en je bekleding verkleurd niet. Blinderen kan in verschillende percentages van lichtdoorlatendheid en wij krijgen vaak vragen over wat er nou wel en niet mag. Hieronder vind je alle informatie over de wetgeving blinderen volgens het Landelijk Parket Team Verkeer Openbaar Ministerie.

Wetgeving blinderen

In Nederland is het niet toegestaan om de voorste autoruiten (vanaf de A-stijl) te voorzien van folies of coatings die de lichtdoorlatendheid beperken. De achterruit en achterzijruiten (vanaf de B-stijl) mogen wel zijn voorzien van een folie of coating, mitst het voertuig beschikt over een rechterbuitenspiegel.

Controles

De politie controleert vaak auto’s met donker getinte ruiten omdat er doorgaans alleen gedacht wordt aan de privacy-factor van autoruiten blinderen. Daarvoor hebben zij de beschikking over een apparaat dat de lichtdoorlatendheid van autoruiten meet. In de Regeling Voertuigen is opgenomen hoeveel de lichtdoorlatendheid van de ruiten mag zijn en als die overschreden is kun je een proces-verbaal krijgen. Daarnaast kan het kentekenbewijs deel 1 (A) worden ingevorderd. In dat geval heb je vier weken de tijd om ervoor te zorgen dat het voertuig weer aan de gestelde eisen voldoet.

Meting lichtdoorlatendheid

De politie kan bij een meting snel en betrekkelijk eenvoudig vaststellen of de lichtdoorlatendheid van je autoruiten voldoende is. Als je twijfelt over het percentage lichtdoorlatendheid van je autoruiten kunnen wij dit ook voor je opmeten en de folie vervangen met een percentage dat wel is toegestaan.

Toegestane lichtdoorlatendheid

Als bij controle blijkt dat de voorruit of de voorste zijruiten van een auto zijn geblindeerd of te weinig licht doorlaten wordt het meetapparaat ingezet om vast te stellen of de limiet van de lichtdoorlatendheid overschreden is. De lichtdoorlatendheid van de voorruit en de zijruiten aan de voorkant moet minimaal 55% zijn. Voor de achterruit en achterzijruiten mag je zelf de lichtdoorlatendheid bepalen.

Hoe werkt de meting?

Aan twee zijden van de ruit wordt een meetcel bevestigd. De cellen zien elkaar door de ruit heen en meten daarbij hoeveel licht de ruit doorlaat. In de praktijk is het zo dat bijna alle autoruiten vanuit de fabriek al getint zijn waardoor de lichtdoorlatendheid al lager is. Het is daarom verstandig om voordat je een folie laat aanbrengen, de lichtdoorlatendheid van de ruit te laten controleren bij ons. Dit om te voorkomen dat de combinatie van de bestaande ruittint en de gewenste folie minder is dan het toegestane percentage.

Certificaat

Tinttotaal gebruikt de tintfolies van Xpel. Deze worden gemonteerd volgens de richtlijnen en geleverd met een keurmerkcertificaat en levenslange garantie. Wij meten na de installatie van de folie opnieuw het percentage, waarbij de geconstateerde informatie samen met de voertuiggegevens op het certificaat worden vermeld.

Wil je je autoruiten laten blinderen? Neem contact op voor een afspraak of kom langs in onze showroom om te bekijken hoe de verschillende percentages folie eruit zien op de ruiten!
Telefoon icoon020 681 3206 Mail icooninfo@tinttotaal.nl