Wat is een thermische breuk bij raamfolie?


Een thermische breuk in glas ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er bij gewoon floatglas een temperatuurverschil van meer dan ca. 30°C in het glasoppervlak optreedt, ontstaan er te hoge spanningen in het glas. Daardoor breekt de ruit op een bijzondere manier. Dit noemt men een thermische breuk. Een thermische breuk heeft een speciaal breukpatroon en is niet te vergelijken met een mechanische breuk die ontstaat door bijvoorbeeld een stootbelasting van een vallend persoon of voorwerp.
Een thermische breuk is meestal te herkennen aan één breuklijn die loodrecht vanuit rand van het glas begint en daarna in een grillige vorm verder loopt. Of er sprake is van een thermische breuk kan het best door een vakman worden beoordeeld. Een vaak voorkomend misverstand is dat de breuk zich bevindt op de plek waar het temperatuurverschil is opgetreden. Dit is niet altijd het geval. Door de spanningen die in het glas ontstaan, zal de ruit bij het zwakste punt aan de rand van het glas breken.

Welke ramen zijn geschikt om raamfolie op toe te passen?


Een thermische breuk kan in principe ontstaan in elk soort glas. Het beplakken van een raam met raamfolie vergroot de kans dat dit kan gebeuren.
 Bij enkel- en dubbel glas is het risico het laagste en kan zowel aan de binnen- als buitenkant een raamfolie worden gemonteerd. Deze glassoorten zijn vlak en glad waardoor ze geschikt zijn om te beplakken.
 Figuurglas is een soort die niet te beplakken is, dit door de voelbare structuur op de ruit. Bij het gebruik van HR++ glas wordt er afgeraden om de binnenzijde te beplakken van de ruit omdat er een bepaalde coating aan de binnenkant van het glas zit. Wanneer je dit toch doet, kan de ruit niet optimaal zijn warmte kwijt waardoor dit sneller kan leiden tot een thermische breuk.TintTotaal Reclame B.V. kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade aan de betreffende ondergrond / te beplakken oppervlakte die zou zijn ontstaan na de montage van raamfolie. Bij het plakken van raamfolie op een ruit, moet je rekening houden dat er een thermische breuk zou kunnen ontstaan.