Home / Dot Matrix Lijn Behandeling Bij Autoruiten Blinderen 2

Dot-matrix lijn behandeling bij autoruiten blinderen

30.05.2024.

Dot-matrix lijn

Dot-matrix lijn: je hebt het vast wel eens gezien, auto’s met een witte rand rondom de vaste ruiten. Deze witte rand ontstaat na het blinderen van de autoruiten d.m.v. raamfolie. Voor veel mensen is dit een doorn in het oog en ook vaak een drempel om verduisterende folie te laten monteren op de autoruiten.

Waarom zitten die Dot-matrix randen eigenlijk op het glas?

Altijd al afgevraagd waar die kleine, zwarte puntjes langs de randen van je autoruiten voor zijn? Ze zitten er niet alleen voor een mooier verloop tussen de zwarte rand en het transparante glas, maar vervullen ook een aantal belangrijke functies

De stippen, die in de glasfabriek letterlijk in de randen van de autoruit worden gebakken, hebben alles te maken met de lijm die gebruikt wordt om de vaste ruiten te installeren. Ten eerste zorgen ze ervoor dat de lijm, vanwege het ruwe oppervlak, beter aan het glas hecht.

Ook voor bescherming

Daarnaast fungeert de donkere stippenrand als een schild om de lijm tegen UV-zonnestralen te beschermen, deze UV-stralen tasten de lijm aan. Tevens verbergt deze donkere rand de lijm mooi.

Overigens helpen de stippen tijdens het fabriceren van de autoruit om de temperatuur gelijkmatig te verdelen. Dit om zogeheten optische vervorming in het glas te verminderen. Wanneer voorruiten worden gemaakt, worden ze namelijk gebogen in een hete oven. Tijdens dat proces wordt de zwarte band normaal gesproken veel sneller warm dan het glas. De ’uitwaaierende’ zwarte stippen helpen dit fenomeen te verminderen door de warmte gelijkmatig af te voeren.

Hoe ontstaat de witte luchtrand rond de dot-matrix lijn?

Deze witte rand ontstaat bij ruiten tinten met folie omdat de stippen van de keramische coating aan de binnenzijde van de ruit zitten en de warmtewerende folie omhoog wordt gedrukt en in deze tussenruimte wordt lucht aangezogen wat een witte zilveren rand veroorzaakt.

Dot-matrix lijn behandeling

Wij minimaliseren de lelijke witte luchtranden rondom de vaste ruiten met een speciale dot-matrix behandeling. Door middel van deze behandeling kunnen wij de luchtrand van de meeste automerken nagenoeg wegwerken. Het is vaak afhankelijk van het automerk hoe dik de zwarte raster bolletjes op het glas liggen en hoeveel we van de luchtranden weg kunnen werken. Door middel van onze dot-matrix behandeling kun je dus met een gerust hart je auto laten voorzien van zonwerende folie.

Gerelateerde artikelen

Telefoon icoon020 681 3206 Mail icooninfo@tinttotaal.nl